Куратори факультету прийняли участь у щорічній Всеукраїнській акції «16 днів проти насильства» #2

10 грудня 2021 року закінчилась щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», активними учасниками якої стали куратори та здобувачі вищої освіти навчальних груп факультету оперативно-рятувальних сил.

Так в період з 6 по 10 грудня були проведені останні із запланованих бесід за темами:

  • 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;
  • 10 грудня – Міжнародний день прав людини;
  • Профілактика шкідливих звичок;
  • Особиста гідність: безпека життя.

Міжнародний день боротьби з корупцією щорічно відзначається 9 грудня з ініціативи Організації Об’єднаних Націй. 9 грудня 2003 року у мексиканському м. Меріда відбулася політична конференція, на якій була підписана Конвенція ООН проти корупції. Цей міжнародний договір передбачає заходи із запобігання корупції, покарання винних, а також механізми міжнародної співпраці в боротьбі з нею. Він зобов’язує держави-члени проводити політику протидії корупції, схвалити відповідні закони і заснувати спеціальні органи боротьби з цим явищем. Конвенція набула чинності в грудні 2005 року після її ратифікації 30 країнами. Україна ратифікувала конвенцію 18 жовтня 2006 року.Відповідно до Конвенції ООН проти корупції (2003) та Конвенції Ради Європи про кримінальну відповідальність за корупцію (1999), термін «корупція» означає зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, в інтересах третіх осіб і груп, а також різні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання.

4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році, було зосновано Міжнародний день прав людини. Засновники Міжнародного дня прав людини висловлювалися за розширення прав людини, активну пропаганду ідей рівноправності, соціальної відповідальності та взаємодопомоги. Загальна декларація стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини. Крім основних прав людини, Загальна декларація прав людини докладно перелічує політичні, громадянські права і свободи людини, а також права в економічній, соціальній і культурній сферах. Загальна декларація прав людини спонукала людство до розробки та укладення численних конвенцій, декларацій та протоколів з прав людини: у 1948 р. було ухвалено Конвенцію про попередження злочину геноциду та покарання за нього, в 1949 р. – Женевські конвенції про захист прав людини під час збройних конфліктів, 1950 р. – Європейську Конвенцію захисту прав людини та основних свобод, 1959 – Декларацію прав дитини, в 1966 р. – пакти про права людини тощо. Також було створено різноманітні установи та посади для більш об’єктивного дотримання державами прав людини – Комісія ООН з прав людини та Уповноважений з прав людини.

Роботою було охоплено 18-ть кураторів та здобувачі вищої освіти із 22-х навчальних груп.

Взагалі щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства» викликала велику зацікавленість, як у кураторів навчальних груп, так і у здобувачів вищої освіти, тому що теми, які були розглянуті, є дуже актуальними в умовах сьогодення і торкаються питань, які стосуються кожного.