Кожне практичне заняття – ще один крок до становлення майбутнього фахівця

Тривають заняття з курсантами університету на базі Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України. Заняття проводяться як на базі інституту, так і в Аварійно-рятувальному загоні спеціального призначення ГУ ДСНС України у Черкаській області.

Так, 19 липня 2022 року для здобувачів вищої освіти 3-го та 4-го курсів факультету оперативно-рятувальних сил, які навчаються за спеціальністю «Хімічні технології та інженерія» за освітньо-професійною програмою "Радіаційний та хімічний захист", було проведено виїзне заняття на базі Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Черкаській області. Практичне заняття, організоване заступником начальника кафедри спеціальної хімії та хімічної технології факультету оперативно-рятувальних сил Євгеном Слепужніковим, відбулося в рамках дисциплін "Технічні засоби контролю та розвідки" та "Захист населення та територій від наслідків руйнувань радіаційних та хімічних об’єктів". Курсантів ознайомили з оснащенням та комплектацією автомобільної розливної станції АРС-14.

 

 

 

20 липня співробітники кафедри пожежної та рятувальної підготовки Сергій Щербак та Євгеній Стативка для здобувачів старших курсів провели заняття з оперативного розгортання з подачею ствола «ГПС-600» від автоцистерни та саморятування з вікна 3-го поверху навчальної башти за допомогою рятувальної мотузки.

Доцент кафедри Павло Бородич розпочав навчання зі здобувачами другого курсу з новою дисципліною "Засоби індивідуального та колективного захисту". Ознайомив з порядком вивчення дисципліни, тематикою занять, критеріями оцінювання та видами підсумкового контролю.

 

 

 

Зі здобувачами 4-го курсу факультету пожежної безпеки проведено 4-х годинне практичне заняття з дицсипліни "Протипожежна та аварійно-рятувальна техніка" на тему: "Використання протипожежної техніки для гасіння пожеж", на якому відпрацьовані навички роботи з насосними установками пожежних автоцистерн старого покоління на шасі ЗІЛ та нового – на шасі МАЗ. Курсанти виконали вправи з подавання вогнегасних речовин з цистерни та відкритого вододжерела та закріпили знання з конструкції автоцистерн.

 

 

 

13, 14 та 20, 21 липня науково-педагогічні працівники кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт продовжили проведення циклу практичних занять з використанням вогневого модулю контейнерного типу. Учасниками занять стали здобувачі вищої освіти 4-го курсу факультетів оперативно-рятувальних сил та пожежної безпеки. Під час заходу курсанти відпрацювали способи пошуку та порятунку людей на пожежі, в тому числі - з використанням тепловізора, отримали навички оперування вогнегасними струменями, відпрацювали тактичні прийоми гасіння внутрішніх пожеж.